Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křeček polní

220px-eichhornchen_dusseldorf_hofgarten_edit.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Křeček polní též křeček obecný, je evropský druh křečka z podčeledi Cricetinae. Je obyvatelem otevřené kulturní krajiny. Vyskytuje se v nížinách, kde se jeho výskyt v současné době obnovuje, zatímco z vrchovin a pahorkatin prakticky vymizel. V Česku je chráněný zákonem jako silně ohrožený druh. Bývá zaměňován s přísně chráněným syslem, od něho se však liší pestrou srstí.

Popis:Křeček polní je výrazně větší, než křeček zlatý chovaný jako domácí mazlíček, jeho váha dosahuje 150-600 g, délka 215-340 mm. Má zavalitější tělo, krátké končetiny a kratičký, řídce osrstěný ocas. Má pestré zbarvení. Na hřbetě mívá žlutohnědý až rezavě hnědý pruh s načernalými konci delších chlupů, na břiše bývá naopak tmavohnědý až černý. Hlava bývá nahoře rezavá, po stranách, za ušima a na čenichu bývají bílé nebo nažloutlé skvrny stejně jako na předních končetinách. Relativně hustou srst obměňuje jednou ročně. Typickým znakem jsou dobře vyvinuté lícní torby Samci mívají v době rozmnožování nápadně zvětšené boční kožní žlázy.

Chování:Křeček polní během vegetačního období shromažďuje potravu v doupěti. Během zimy hibernuje, přičemž se každých 5-7 dní probouzí a krmí se svými zásobami. Žije samotářsky. Samice je březí 18 - 20 dní, rodí až 12 mláďat, která kojí tři týdny. Pohlavně křeček polní dospívá už v 8 týdnech stáří.

Potrava:Zrní, semena, zelené rostliny, hmyz a jeho larvy, ale i mláďata ptáků.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 



Archiv

Kalendář
<< srpen / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 32134
Měsíc: 295
Den: 10